Een mediator inschakelen

Zit je met een juridisch probleem? Schakel dan een mediator in. Een mediator helpt juridische problemen (tussen twee partijen) uit de wereld te helpen door in gesprek te gaan. In de meeste gevallen zal een mediator sturen naar een oplossing die vanuit jezelf komt. Beide partijen worden vaak gestimuleerd om gezamenlijk tot oplossingen te komen. De mediator zorgt dan dat het gesprek op een vredige en nette manier kan verlopen en zorgt dat al jouw vragen beantwoord worden.

Wat is een mediator?

Een mediator is een onafhankelijke bemiddelaar en neemt een andere rol in dan een advocaat. Mediators nemen geen standpunt in, zoals een advocaat of rechter, maar zijn onafhankelijk. Het gaat er vaak niet om wie er gelijk heeft in een conflict, het gaat erom dat het conflict wordt opgelost.

In een juridische situatie kan een mediator een prettige gesprekspartner zijn. Met een mediator sta je er nooit alleen voor. Je kunt bij jouw mediator terecht met alle juridische vragen en je hebt iemand die het gesprek kan leiden.

Mediation is compleet vrijwillig

Een mediator kun je niet vergelijken met een advocaat. Mediation is compleet vrijwillig. Je kunt dus niemand verplichten om mee te werken aan een gesprek met een mediator. Toch kan het slim zijn om een mediator in te schakelen. Het komt namelijk vaak voor dat juridische problemen opgelost worden door middel van mediation. Dat is sneller en vaak effectiever dan wanneer er advocaten bij komen kijken.

Ben je akkoord gegaan met mediation, maar wil je stoppen? Bij mediation is de regel dat je altijd, zonder het opgeven van een reden, kan stoppen.

Vertrouwelijk en effectief

Met een mediator heb je altijd vertrouwelijke gesprekken. Voorafgaand aan mediation tekenen beide partijen een geheimhoudingsverklaring. Niets wat er besproken wordt tijdens mediation mag met anderen worden besproken. Zelfs niet met een rechter.

Op deze manier kunnen beide partijen dus vrijuit overal over praten. Je hoeft dus niets achter te houden en dat praat toch net wat makkelijker. Je kan er ook voor kiezen om tijdens mediation een advocaat mee te nemen. Indien je hiervoor kiest zal ook de advocaat een geheimhoudingsplicht hebben.

Heb ik een mediator nodig?

Als je een juridisch conflict hebt die je zelf niet meer kan oplossen kan een mediator uitkomst bieden. Hecht je nog (enigszins) waarde aan de relatie met de tegenpartij? Blijf je nog met de tegenpartij geconfronteerd worden in de toekomst? Dan is mediation een goede manier om tot een oplossing te komen.

Bij welke zaken kan een mediator helpen?

Er bestaan verschillende takken in de mediation-wereld. De meest voorkomende zaken zijn mediation voor echtscheidingen en mediation bij familierecht. Ook wordt mediation regelmatig ingezet bij het arbeidsrecht, veelal bij ontslagzaken, en bij zakelijke geschillen (zakelijke of business mediation).

De kosten van een mediator

De kosten van een mediator kunnen erg verschillen. Het is natuurlijk in de meeste gevallen puur afhankelijk van het uurtarief van de mediator. Er zijn maar weinig mediators die met een vast tarief werken. Vooral omdat er vooraf vaak niet te zeggen is hoeveel uren het kost om tot een oplossing te komen waar beide partijen het mee eens zijn.

Om toch een beeld te geven van de mogelijke kosten van een mediator:

Het uurtarief van een mediator ligt vaak tussen de €100 en €200. Gemiddeld genomen dus €150,- per uur. Beide partijen betalen mee aan deze kosten, dus komt het neer om €75 per partij, per uur. Vraag altijd eerst naar het uurtarief van jouw mediator voordat je een gesprek ingaat. Dan weet je vooraf wat je financieel kunt verwachten.